Oldalak

2011. március 17., csütörtök

A pelenkák mosása


A pelenkák mosása nem igényel különösebb fáradságot a mai modern automata mosógépek világában, tulajdonképpen a napi rutin részévé válik kb. 3 naponta 1 plusz mosást jelent. A pelenkák használat utáni tennivalói is néhány percet vesznek igénybe: egy gyors átöblítés és mehet is a pelenka az arra a célra kinevezett lehetőleg fedeles vödörbe. Itt a pelenkákat nem kell áztatni, csupán az átöblítés után kicsavarva a vödörbe tenni hogy aztán kb. 3 naponta mosásra kerüljön amikor összegyűlt a megfelelő pelenkamennyiség ami megtölti a mosógépet.


A pelenkákat 60 fokon lehet mosni, ennél magasabb hőfokon ne, mert a külső nedvességzáró réteget tönkreteheti a magas hőmérséklet. A mosáshoz használható mosószer többféle márka lehet, de fontos hogy megfeleljen az alábbi kritériumoknak:
- illatanyag mentes (a szükségtelen kémiai anyagok feleslegesen terhelik a környezetet és elsősorban babánk bőrét.)
- alacsony enzim tartalmú (az enzimek a mosószerekben arra szolgálnak hogy a szerves szennyeződések ellen felvegyék a harcot és eltávolítsák ezt az anyagból, mosható pelenka esetében lehetőleg minél kevesebb legyen ebből a mosószerben mert ezek irritálhatják a baba bőrét). Felületaktív anyagok < 5% jelölésű mosószerek a megfelelőek.)
- alacsony szappantartalom (a szappan eltömítheti a pelenkákat és ronthatja a nedvszívó képességet.)
- ne tartalmazzon optikai fehérítőket és klórt.

A pelenkák öblítéséhez 1-2 evőkanál ecet kiválóan fertőtlenít, illatot pedig mosóparfümmel vagy illóolaj használatával lehet elérni. A pelenkák mosás előtti tárolásához kiváló megoldás a teafa olaj használata.
A pelenkák így 60 fokon mosva tökéletesen tiszták lesznek, nem szükséges fertőtleníteni őket. Az esetleges foltok elkerülése érdekében (anyatejes híg széklet) használható folttiszító szappan, vagy a pelenka megóvása érdekében ill. a széklet könnyebb eltávolítására a papírbetét.






A pelenkák szárítására a legjobb megoldás ha szabadlevegőn történik, amennyiben erre van mód.
              
Beltéren is nyugodtan lehet szárítani, fontos viszont hogy a pelenkákat radiátorra tenni nem szabad, a betéteket viszont igen. A betétek szárítógépben is száríthatóak.  Vasalni tilos és szükségtelen is.

Száradás után a pelenkákat tárolóhelyükre lehet tenni és így újra használhatóak.
                        
 Ezzel a megoldással babánk egészségének is a legjobbat tesszük, óvjuk a környezetet és nem kell hónapról hónapra újra pelenkát vásárolni.
  undefined
                                




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése