Oldalak

2011. január 20., csütörtök

A pelenkázás újjászületése

Első gyermekem születésekor még nem ismertük és még csak nem is hallottunk a mosható pelenka modern változatáról, első pelenkázós tapasztalataimat az eldobható pelenkával szereztem. Újszülött kisfiamnál minden evés után pelenkát kellett cserélni, nem is gondoltam mennyi pelenkát elhasznál egy ilyen pici baba. A kidobott pelenkákat újabb és újabb eldobható pelenka követte, majd ment a szemétbe, ezt aztán az újabb és újabb csomag pelenka vásárlása követte. Megdöbbentő volt naponta mennyi kis pelenkacsomag került a szemetesbe és ez egy hétre vetítve mekkora elhasznált pelenkamennyiséget jelentett. Akkoriban fel sem merült bennem, hogy mindez nemcsak a környezetre nézve ártalmas, hanem kisbabám egészségére is. Valahogy természetesnek tűnt, hogy a kórházban is rögtön az eldobható pelenkát adták a babáknak, mintha ez lenne a mai kor új vívmánya az eldobható, a műanyag, a modern.
Második gyermekem születésekor olvastam először a mosható pelenkáról, hogy létezik más is mint a gyerekkoromból ismert tetra pelenka és gumibugyi párosítás. Rögtön megtetszett, hogy olyan egyszerű használni, hogy minőségi modern anyagok felhasználásával készült, hogy védi a babák bőrét, hogy nem szennyezi a környezetet, nem kell hónapról hónapra pelenkát vásárolni stb.
Sok információt olvastam a neten a mosható pelenkákról és teljes mértékben tudtam azonosulni a mosható pelenkázás melletti érvekkel. Az emberiség mindig is mosható pelenkát használt, az eldobható pelenka csak az elmúlt 20-25 év "újdonsága". Kislányomnál már a mosható pelenkát használtuk, melynek nagy előnye, hogy védi a kisbabák bőrét, mi nem használunk egyáltalán popsikrémet és nyoma sincs kipirosodásnak mert a mosható pelenkában a babák bőre természetesen szellőzik. Nagyon praktikusnak tartom az all-in-one minden az egyben pelenkákat, mi is ilyet használunk, nem kell több réteget ráadni csupán egy mosható pelenkát, egy a mérete újszülöttkortól szobatisztaságig és állítható a baba növekedését követve. Havonta egyáltalán nem kell költeni pelenkára, mert ez egyszeri beruházás, ami akár több testvérnél is használható. Környezetbarát mosószerrel mosva nem terheli a pelenkák tisztítása a környezetet, a mai modern mosógépek pedig víztakarékosak és 60 fokon kifogástalan tisztára mossák a pelenkákat. Számomra a pelenkák mosása egyáltalán nem jelent gondot, a mindennapi rutin részévé vált, 3 naponta egy plusz mosás, gyorsan száradnak, vasalni nem kell és tilos is és száradás után ismét lehet használni.
A mai modern mosható pelenkák gyökeresen eltérnek a régen használt változattól, ezek egy új kor vívmányai, különleges anyagok felhasználásával a babák maximális kényelme érdekében. A pelenkázás újjászületése azt jelenti, hogy a hagyományosnak számító textilpelenkát új anyagok felhasználásával készült pelenka-rendszerek váltják fel, melyek használata az egészség és a környezet védelmére szolgál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése