Oldalak

2011. január 29., szombat

Videó bemutató a mosható pelenkákról

Általános bemutató a mosható pelenkákról és a Coolababy pelenka részletes bemutatása:



Papoose és Shinies pelenka részletes bemutatása:



Happy Minkee és Happy pasztell pelenkák:

2011. január 25., kedd

A megfelelő pelenka kiválasztása

A pelenka kiválasztásánál többféle szempontot kell figyelembe venni. Alapvetően mindegyik pelenka amit a tiptopbaba.hu weboldaon forgalmazunk kiváló minőségű termék, mindegyiket használom kislányomnál és egyúttal tesztelem is hogy véleményt/tanácsot tudjak adni a mosható pelenka választás előtt álló szülőknek. Tapasztalataim és a visszajelzések alapján döntő jelentőségű a pelenka fazonja és a baba alkata. Mindegyik gyártó 3-13 ill. Happy pelenkáknál 16 kg-mig ajánlja a pelenkákat, de attól függően hogy a gyártó milyen "átlagos" testalkatú babát vett alapul a pelenka tervezésekor vannak eltérések az egyes pelenka márkák között. Azonos életkorú babák esetén is jelentős eltérések vannak mind alkatban mind pedig súlyban. Papoose pelenka ajánlott vékony testalkatú, vékony combú babának, vagy újszülött babának. Minkee pelenka inkább dundibb babáknak, husisabb testalkatúaknak ajánlott, illetve ideális idősebb babának is. Coolababy és Shinies baby pelenkák az előbbi kettő között helyezkednek el méretben, átlagos méretű babáknak ajánlott. Mivel a babák nagyon sokféle alkatúak lehetnek érdemes -ez bármely mosható pelenkára igaz- először kipróálni pár darabnál hogy melyik válik be saját gyermekünknél leginkább és aztán abból megvenni a készletet. Példa: kislányom 1,5 éves és 9 kg, nekünk a Papoose nagyon bevált, nappalra 1 betéttel, éjszakára 2-vel. Egy ismerősünk ugyanennyi idős kislánya 12 kg és neki combjánál szűk a Papoose, neki a Minkee vált be és nappalra is 2 betéttel használják.
Annak megállapítása hogy hány betétet kell használni, ez is a gyakorlatban dől el, ez is alkatbeli különbségeken alapszik, vannak sokat ivó sokat pisilő babák és ennek ellenkezője is. Ezeknek az ún. "zsebes" pelenkáknak az előnye, hogy a pelenka nedvszívó képessége gyermekünk igényeinek megfelelően alakítható a betétek számának változtatásával. Illetve a különböző napszakokban is szükséges, hogy változtatni lehessen a pelenka nedvszívó képességén, mert pl. éjszaka mivel nem vagy ritkán cserélünk pelenkát több betét szükséges mint nappal.
A következő szempont a pelenkák állíthatóságának kiválasztása, a pelenkák többségének hosszanti mérete patentok segítségével állítható (kivéve Shinies baby pelenka melynél rendkívül esztétikusan rejtett cipzáras megoldással állíthat a méret). A derékméret a legtöbb pelenkánál választható hogy tépőzáras vagy patentos kivitelben legyen állítható. Mindkét típusnak vannak előnyei: tépőzáras állítás előnye, hogy akár miliméter pontosan beállítható a derékméret, míg a patentos pelenkánál adottak a patenthelyek néhány cm-enként. Patentos előnye hogy nem kell mosásnál bíbelődni a tépőzár fülek "visszahajtogatásával", mert ha nincsenek megfelelően visszatépőzárazva akkor a mosáskor könnyen összeszedik a kis fülek a szöszöket a mosógépből és eltömődhetnek, ez a tépőzár élettartamának csökkenéséhez vezethet. Nagyobb gyerek esetében a tépőzáras pelenkát könnyen letépi magáról, pl. nyáron amikor csak pelust visel, patentos stabilabb ilyen szempontból.
Bambusz vagy frottír betét? A bambusz természetes anyagból készült, nagyobb nedvszívó kapacitással rendelkezik mint a frottír anyag. Ez különösen igaz a Shinies baby pelenkákra és a Papoose bambusz betétjére. A bambusz betéteknek a kiváló nedvszívás az előnye, viszont valamivel lassabban száradnak mint a frottír betétek. Shinies baby pelenkáknak a babapopsival érintkező felülete is bambusz alapanyagból készült, kiválóan alkalmas újszülötteknek és érzékeny bőrű gyermekeknek. A bambusz anyag sokkal jobb szellőzést tesz lehetővé mint bármely más anyag. Papoose és a többi pelenka bambszbetétes változatánál a babapopsival érintkező rész polár anyag, ami azért ideális mert könnyen elvezeti a nedvességet ez az anyag a pelenka belsejébe és a kis bolyhoknak köszönhetően szárazon tartja a babapopsit. Személyes tapasztalatom, hogy kislányomnál mi nem használunk popsikrémet egyáltalán és nyoma sincs a kipirosodásnak mert a mosható pelenkában természetes módon szellőzik a bőr.

2011. január 20., csütörtök

A pelenkázás újjászületése

Első gyermekem születésekor még nem ismertük és még csak nem is hallottunk a mosható pelenka modern változatáról, első pelenkázós tapasztalataimat az eldobható pelenkával szereztem. Újszülött kisfiamnál minden evés után pelenkát kellett cserélni, nem is gondoltam mennyi pelenkát elhasznál egy ilyen pici baba. A kidobott pelenkákat újabb és újabb eldobható pelenka követte, majd ment a szemétbe, ezt aztán az újabb és újabb csomag pelenka vásárlása követte. Megdöbbentő volt naponta mennyi kis pelenkacsomag került a szemetesbe és ez egy hétre vetítve mekkora elhasznált pelenkamennyiséget jelentett. Akkoriban fel sem merült bennem, hogy mindez nemcsak a környezetre nézve ártalmas, hanem kisbabám egészségére is. Valahogy természetesnek tűnt, hogy a kórházban is rögtön az eldobható pelenkát adták a babáknak, mintha ez lenne a mai kor új vívmánya az eldobható, a műanyag, a modern.
Második gyermekem születésekor olvastam először a mosható pelenkáról, hogy létezik más is mint a gyerekkoromból ismert tetra pelenka és gumibugyi párosítás. Rögtön megtetszett, hogy olyan egyszerű használni, hogy minőségi modern anyagok felhasználásával készült, hogy védi a babák bőrét, hogy nem szennyezi a környezetet, nem kell hónapról hónapra pelenkát vásárolni stb.
Sok információt olvastam a neten a mosható pelenkákról és teljes mértékben tudtam azonosulni a mosható pelenkázás melletti érvekkel. Az emberiség mindig is mosható pelenkát használt, az eldobható pelenka csak az elmúlt 20-25 év "újdonsága". Kislányomnál már a mosható pelenkát használtuk, melynek nagy előnye, hogy védi a kisbabák bőrét, mi nem használunk egyáltalán popsikrémet és nyoma sincs kipirosodásnak mert a mosható pelenkában a babák bőre természetesen szellőzik. Nagyon praktikusnak tartom az all-in-one minden az egyben pelenkákat, mi is ilyet használunk, nem kell több réteget ráadni csupán egy mosható pelenkát, egy a mérete újszülöttkortól szobatisztaságig és állítható a baba növekedését követve. Havonta egyáltalán nem kell költeni pelenkára, mert ez egyszeri beruházás, ami akár több testvérnél is használható. Környezetbarát mosószerrel mosva nem terheli a pelenkák tisztítása a környezetet, a mai modern mosógépek pedig víztakarékosak és 60 fokon kifogástalan tisztára mossák a pelenkákat. Számomra a pelenkák mosása egyáltalán nem jelent gondot, a mindennapi rutin részévé vált, 3 naponta egy plusz mosás, gyorsan száradnak, vasalni nem kell és tilos is és száradás után ismét lehet használni.
A mai modern mosható pelenkák gyökeresen eltérnek a régen használt változattól, ezek egy új kor vívmányai, különleges anyagok felhasználásával a babák maximális kényelme érdekében. A pelenkázás újjászületése azt jelenti, hogy a hagyományosnak számító textilpelenkát új anyagok felhasználásával készült pelenka-rendszerek váltják fel, melyek használata az egészség és a környezet védelmére szolgál.